Публикация

МУ-Варна подготвя стратегии за борба със затлъстяването

Варненският Медицински университет започна работа по 3-годишен европейски проект за лечение и превенция на затлъстяването сред децата и юношите...


Варненският Медицински университет започна работа по 3-годишен европейски проект за лечение и превенция на затлъстяването сред децата и юношите. Ръководител на екипа е доц. Виолета Йотов, ендокринолог в УМБАЛ „Света Марина”.

Общата стойност на проекта е над 1 млн. евро, като МУ ще разполага с 40 000 евро. Той е част от по-мащабна инициатива, в която участват 11 държави от Европейския съюз.

През пролетта на 2009 г. повече от 20 професионалисти от ЕС в областта на медицината, психологията и храненето ще преминат курс в Алпите, след което ще обучават свои колеги, работещи в същите сфери.
Предвижда се създаването на международна мрежа от центрове за терапия и превенция на наднорменото тегло сред младежите.

„Проектът е навременен за България и в частност за Варна, тъй като тук през последните 5 г. се е утроил броя на децата с наднормено тегло.“ – коментира доц. Йотова.

Според проучване от 2007 г., направено сред 3 810 деца от 6 до 18 г., проблеми с теглото имат 9% от момчетата и 7,9% от момичетата. Всяко пето дете е със затлъстяване, а всяко трето е с наднормено тегло.
Затлъстяването води до диабет, хипертония, гръбначни и ставни изкривявания, съдови проблеми и по-ранно полово съзряване, допълни доц. Йотова.


Коментари