Публикация

МЗ променя наредби по искане на личните лекари

До средата на декември ще бъдат променени действащи наредби на Министерството на здравеопазването, във връзка с оптимизирането на работата на личните лекари...


До средата на декември ще бъдат променени действащи наредби на Министерството на здравеопазването, във връзка с оптимизирането на работата на личните лекари, поискано от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.
Това съобщиха от МЗ и НСОПЛБ.

Сред мерките, предложени от съсловната организация, са унифицирането на профилактичния преглед за всички граждани над 18 години и въвеждането на тримесечно изписване на лекарствата за хронично болните.
Вчера министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев и председателят на НСОПЛБ д-р Любомир Киров се споразумяха процедурата по коригирането на документите и публикуването на промените да започне до края на седмицата.

По спорния въпрос с 24-часовия ангажимент на общопрактикуващите медици ръководството на лекарското сдружение прие позицията на здравния министър, че защитата на интересите на пациентите е обща грижа на цялото съсловие и затова не може да се приеме искането за отпадане на този ангажимент. По думите на д-р Желев, трябва да се търси начин да се оптимизира този вид дейност.

Ще бъде обсъдена възможността за започване на пилотни проекти на центрове за медицински услуги в някои населени места. Те ще обединяват наличните публични ресурси за осигуряване на 24-часовия достъп на гражданите до медицинска помощ .


Коментари