Публикация

Пациенти: 24 ч. дежурство е абсурдно, но да се помисли каква е алтернативата

Преди да се отмени 24-часовото дежурство на общопрактикуващите медици трябва да се гарантира безпрепятственият достъп на пациентите до квалифицирана медицинска помощ...


Преди да се отмени 24-часовото дежурство на общопрактикуващите медици трябва да се гарантира безпрепятственият достъп на пациентите до квалифицирана медицинска помощ в часовете, когато личните им лекари не са на разположение.

Такава позиция изразиха пред health.bg от Конфедерация „Защита на здравето” във връзка с искането на Сдружението на общопрактикуващите лекари за облекчаване на режима им на работа. Конфедерацията обединява 15 пациентски организации.

„Наясно сме, че никой не може да работи по 24 часа, това е в противоречие с Кодекса на труда. Но трябва да се помисли и за пациентите.” – коментира Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на децата с епилепсия и член на координационния съвет на „Защита на здравето”.

От пациентската конфедерация са категорични, че ангажиментът за медицинските услуги на здравноосигурените не бива да се прехвърля на спешната помощ и че трябва да се търсят други механизми.

„Има случаи, които наистина са за спешната помощ, но на останалите също трябва да се осигури достъп до квалифицирани медицински услуги. Не трябва да има и минута, в която хората да не могат да получат лекарска помощ. И в момента има лекари, които са сключили договори с медицински центрове, но в някои случаи те са много отдалечени и на пациентите се налага да прекосяват цяла София. Те трябва да са по-близо, да са лесно достъпни.” – поясни Веска Събева.

Тя подчерта, че пациентските организации разбират позицията на лекарите, които не могат да поддържат работоспособността си, ако са принудени да бъдат денонощно на разположение.

„Аз бих се страхувала да отида при лекар, който е работил 24 часа.” – заяви председателката на Асоциацията на родителите на децата с епилепсия.

Тя обаче отбеляза, че и в момента няма пречка всеки личен лекар да сключи договор с медицински център, който да обслужва пациентите му през нощните часове. Според нея, много от лекарите не се възползват от тази възможност по финансови съображения.


Коментари