Публикация

„Любовните дръжки” увеличават риска за здравето

Тлъстините около талията носят риск за здравето. Дори теглото да е в норма, сантиметрите в повече около кръста могат да доведат до заболяване.


Носенето на допълнителни мазнини около кръста увеличава риска от ранна смърт, дори ако теглото е в допустими граници, съобщи Би Би Си.

Проучване, обхванало около 360 хиляди души от 9 европейски страни, показва, че размерът на талията е индикатор за опасност.

Допълнителните 5 сантиметра увеличават риска с 13-17%. Проучването, публикувано в The New England Journal of Medicine, препоръчва на личните лекари като предпазна мярка да измерват талията на пациентите си при рутинните прегледи.

Пациенти с ИТМ (индекс на телесна маса) в норма, но по-голяма талия са по-застрашени от ранна смърт, казват специалисти.

Талия с размери над 119 см при мъжете удвоява риска в сравнение с обиколка под 80 см. При жените съотношението на границите е 99 см към 64,7 см.

Учените са изненадани от силния ефект, който има обиколката на талията върху здравето и риска от преждевременна смърт.
Връзката още не е изяснена, но се знае, че коремните мазнини не са като останалите и директно могат да доведат до хронични заболявания.


Коментари