Публикация

Учени от САЩ откриха лечение за атипичната пневмония

Американски учени са открили молекули, потискащи размножаването на причинителя на атипичната пневмония, съобщава научното издание Proceedings of the National Academy of Sciences...


Американски учени са открили молекули, потискащи размножаването на причинителя на атипичната пневмония, съобщава научното издание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Откритието дава основание на изследователите да смятат, че могат да създадат лекарство срещу заболяването, което през последните 5 години се сочи като предизвикателство пред съвременната медицина. Смъртността при атипичната пневмония достигна 10 процента.

Първият случай на болестта беше регистриран през ноември 2002 г. в Китай.
През 2003 г. в Югоизточна Азия избухна епидемия, при която загинаха стотици хора.

„Въпреки че засега разпространението на атипичната пневмония е спряно, тя може да се върне, а до момента няма създадено лекарство срещу нея.” – предупреждава д-р Арън Гош, ръководителят на изследователския екип в университета „Пардю”.

Вирусолозите са изследвали влиянието на над 50 хиляди вещества върху вируса на атипичната пневмония, при което се е оказало, че 2 от тях спират размножаването му.
Според д-р Гош, те могат да послужат за създаването на препарат за ефективно лечение на болестта, но той ще може да бъде приложен в медицинската практика след няколко години, след като бъдат проведени клинични изпитания.

Към момента разработването на лекарството е на ниво лабораторни изследвания.


Коментари