Публикация

Пейсмейкър в мозъка

Експериментират с лечение за болните от обсесивно компулсивно разтройство. Имплантирането на пейсмейкър в мозъка може да помогне за редуциране на симптомите.


Френски учените са експериментирали с метод за дълбока мозъчна стимулация за лечение на пациенти с обсесивно компулсивно разтройство, съобщи Асошиет Прес.

Експерименталният мозъчен пейсмейкър намалява натрапчивите мисли и поведение, но при някои пациенти се появяват странични ефекти, като кръвоизлив в мозъка. Същият апарат се използва при облекчаване на треморите при Паркинсон.

Стандартното лечение при обсесивно компулсивно разтройство са антидепресанти и психотерапия, но те нямат ефект при всички пациенти.

На доброволците са им имплантирани пейсмейкъри, подобни на тези за сърце, свързани с електроди в мозъка. Устройствата са били включени за 3 месеца и изключени за 3, като никой не е знаел кога са пуснати и кога не. Резултатите от тестовете показват, че симптомите са редуцирани до 19 точки от 40-точкова тестова скала (ниските стойности означават подобрение) при пуснати пейсмейкъри и 28т при изключено устройство.

Методът обаче има сериозни странични ефекти, които застрашават здравето на болните – кръвоизлив в мозъка, инфекции, вманиачаване и др. Специалистите казват, че ефектите са временни и очаквани.

Все още пейсмейкърът не е напълно безопасен, но рискът си струвал, заявява един от участниците в проучването.


Коментари