Публикация

Проф.В.Цанева: 70% от диабетно болните са с лош контрол

Средно между 5 и 8% от хората страдат от диабет. Във Варна регистрираните са 13 000, но болните са поне два пъти повече.
Това съобщи проф. Валентина Цанева...


Средно между 5 и 8% от хората страдат от диабет. Във Варна регистрираните са 13 000, но болните са поне два пъти повече.
Това съобщи проф. Валентина Цанева, ръководител на отделението по диабет и ендокринология във варненската УМБАЛ "Света Марина".

Според проф. Цанева, 70% от регистрираните са с лош контрол или заради липсата на финансови възможности, или поради неспазване на лекарските указания.

"Ситуацията при децата става все по-сериозна. Проблемите със затлъстяването се задълбочават, а късното диагностициране на заболяването често завършва или с будна кома, или със смърт." - коментира от своя страна доц. Виолета Йотова, ендокринолог в болницата.

Две са причините болестта да се открива късно. Едната е, че обществото все още не е наясно със заболяването, независимо от повишаващата се здравна култура. Втората е, че личните лекари не могат да разпознаят белезите на диабета.

Най-често хората се диагностицират едва когато настъпят съпътстващите заболявания като инфаркти, инсулти, слепота и други.


Коментари