Публикация

Международен екип от хирурзи спаси 2 деца с тежки гръбначни деформации

Операциите са животоспасяващи, тъй като при прогресираща сколиоза, каквато е диагнозата на двете деца, се стига до сериозни увреждания на сърцето и белия дроб...


Две момичета с тежки гръбначни деформации днес бяха оперирани от международен екип в болница „Токуда”.
Операциите са животоспасяващи, тъй като при прогресираща сколиоза, каквато е диагнозата на двете деца, се стига до сериозни увреждания на сърцето и белия дроб.

Д-р Стивън Марджетко от Ортопедичния институт в Илинойс, д-р Пако Санчес от Университетската клиника в Мадрид и д-р Васил Яблански, началник на ортопедичното отделение в „Токуда” извършиха операциите напълно безвъзмездно.

„Много сме щастливи не само поради добрите резултати от операциите, но и заради усмивките по лицата на децата и техните родители. Те са нашата награда.” – сподели д-р Пако Санчес.

Едното дете е 10-годишно, с бързо прогресираща сколиоза. Преди година то е било здраво и е водило напълно нормален живот.

„Заболяването се разви буквално за няколко месеца.” – споделиха пред health.bg родителите на момиченцето, които първоначално са смятали, че става дума за масовия случай на гръбначно изкривяване поради дългото седене пред компютъра.

Според тях много важна роля е изиграло отношението на д-р Марджетко, който първи е прегледал дъщеря им. Той се е отнесъл изключително топло и е вдъхнал на детето увереност в успеха на лечението.
Американският хирург увери, че след три седмици момиченцето ще може да ходи на училище, а след шест месеца ще спортува и ще води нормален живот.

„Искам да благодаря с цялото си сърце на целия екип. Мисля, че тази операция спаси дъщеря ми. Лекар съм и не за първи път виждам операция, но трудно сдържам сълзите си. Това обаче са сълзи на радост.” – призна бащата д-р Бранимир Бранков.

Другото момиче, на 15 години, е с вродена сколиоза и генетично заболяване. Досега то не е можело да седи изправено и се е придвижвало само на малки разстояния с чужда помощ. Лекарите са стабилизирали гръбначния стълб, което ще позволи на пациентката да седи стабилно да държи главата си изправена и да нормално да вижда около себе си. Ще може да движи пълноценно ръцете си, което преди операцията не е било възможно. Вероятно, за да ходи, тя и в бъдеще ще има нужда от помощ.

Двете операции са извършени по съвместна програма на болница „Токуда” и Световната асоциация за проучване и лечение на сколиозата. Предвижда се и през идната година български деца да бъдат оперирани по същата програма.


Коментари