Публикация

Ранната бременност крие риск от депресия

Жените, които раждат в тинейджърска възраст или в началото на 20-те си години, са по-застрашени от депресивни състояния.
Младите майки са твърде уязвими и имат нужда от повече подкрепа, но не само след раждането, а и преди това, съветват специалистите.


Жените, които раждат в тинейджърска възраст или в началото на 20-те си години, са по-застрашени от депресивни състояния, съобщи Би Би Си.

В продължение на 11 години британски учени проследили развитието на деца, родени от жени на възраст между 16 и 22. Децата показали емоционални проблеми и по-ниско интелектуално развитие от средното.

Резултатите от изследването показват, че 41,9% от майките (между 16 и 19 години) са страдали от депресия по време на бременността в сравнение с 35,7% от майките на възраст между 20 и 22. Само 18% от жените между 23 и 38 са имали проблем с депресията.

При децата прочването стигнало до следния извод – 23,2% от родените от майки на възраст между 20 и 23 г. са имали емоционални разстройства, 19,4% - при най-младите родилки и едва 9% при по-възрастните жени (23-38г.).

Младите майки са твърде уязвими и имат нужда от повече подкрепа, но не само след раждането, а и преди това, посочват специалистите.

Коментари