Публикация

Проф.И. Миланов: При депресия незабавно търсете специалист

Нараства броят на хората с депресия и с т.нар. тревожност. Основна причина за това е стресът, на който е подложен човекът в ежедневието.


Нараства броят на хората с депресия и с т.нар. тревожност. Основна причина за това е стресът, на който е подложен човекът в ежедневието.

Това заяви пред health.bg проф. Иван Миланов, изпълнителен директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Свети Наум”.

„Нашето общество от едно лениво общество през социализма се превърна в активно.
Преди хората ходеха на работа, не за да работят, а да почиват, нямаше напрежение, липсваха сериозни психотравми. Сега обаче нещата не са такива. В днешно време всеки се бори за насъщния си. При това положение стресът е голям и последиците от него – тревожност и депресия, нарастват.” – коментира проф. Миланов.

Той бе категоричен, че още при първите признаци на депресия е необходимо човек да потърси незабавно помощта на специалист, а не да се самолекува.

„Признаците на депресията са много банални. Събуждаш се уморен, не ти се ходи на работа, постепенно започваш да губиш тонус. Започва да те боли главата, появяват се сънища с неприятен оттенък. Това е моментът, в който човек трябва да се обърне към специалист. Защото депресията се разгръща и после лечението е по-трудно.” – поясни проф. Иван Миланов.

Той допълни, че депресията е нетрайно състояние, което не води до лудост, и при подходящото лечение и грижи възстановяването е бързо.


Коментари