Публикация

Колко години здраве има след 50?

В ЕС е направено проучване колко средно години в добро здраве имат европейците, след като навършат 50. Резултатите показват, че на челно място по продължителност на живота са Франция и Швеция, а по години на здраве след 50 на първо място е Дания с 23-24 години.


Здравето на европейците след 50 варира в различните държави, съобщава Би Би Си.

Според проучване на британски учени, продължителността на живота не дава информация за неговото качество. Държавите с висока средна продължителност не са сред тези с най-много години здраве след навършване на 50.

Европейският съюз обмисля промени в пенсионното законодателство с цел да се увеличат работещите, но проучването повдига редица въпроси – дали хората ще са в състояние да работят пълноценно по-дълго.

Датчаните живеят средно около 78 (мъже) – 82 (жени) години и се радват на 23-24 години добро здраве след 50. В Латвия мъжете живеят около 71 години, а жените – 79, но в добро здраве прекарват само 11/12.

България не е включена в изследването, но няма данни скоро да е правено подобно проучване у нас. Жените живеят средно около 76 години, а мъжете - 69 години.

Коментари