Публикация

Пациенти ще съдят държавата заради бюджета за здраве

Kонфедерация „Защита на здравето”, която обединява 15 пациентски организации, ще сезира до края на следващата седмица омбудсмана поради несъгласие с предвидените в бюджета за 2009 г. средства за здравеопазване.


 От пациентската конфедерация ще се обърнат към Гиньо Ганев с молба да сезира Конституционния съд, обмисля се и възможността да се заведе дело в Страсбург. Те са на мнение, че увеличението от 2% на здравните вноски през 2009 г. не бива да отива в резерва на БНБ.

„На какво основание близо 402 млн. лева се вклюват като буфер в държавния бюджет, когато в резерва има 375 млн. лева? Когато през цялото време се говори, че здравеопазвенето е приоритет.” – попита Веска Събева, член на конфедерацията, според която се нарушава конституционното право на пациентите за здраве и нормален живот.

По думите й, по този начин ще продължи недофинансирането на здравния сектор. Очакванията са да се увеличат листите на чакащите за скъпоструващите програми, да се получи дефицит на нови лекарства, тъй като здравната каса няма да може да закупи необходимите медикаменти заради ограничения си бюджет, предвиждат се и проблеми в извънболничната и болничната помощ.

„Резервът в БНБ от 400 млн.лв. трябва да се включи към бюджета. Никъде не е разяснено за какво и как ще бъдат разходвани тези пари. Те просто стоят замразени в банката.” – коментира от своя страна Петко Кенанов, член на Българската асоциация на лица с интелектуални затруднения.

„Не ни е ясно как министърът на финансите Пламен Орешарски се намесва в разпределянето на нашите пари, и то по начин, който ни ощетява. 700 млн. лв. дава държавата за здраве, а събраното от вноските е повече от 2 млрд.лева. И накрая се получава така, че министър Орешарски управлява парите ни. Ако иска да направи нещо за системата, да увеличи вноската на държавата към НЗОК и МЗ.” – категоричен бе Кенанов.


Коментари