Публикация

Британски учени: Ябълките удължават живота със 17 години

Ябълките могат да удължат човешкия живот със 17 години, твърдят учени от Института за проучване на храните в британския град Норуич...


Ябълките могат да удължат човешкия живот със 17 години, твърдят учени от Института за проучване на храните в британския град Норуич.
Според проучвания върху доброволци, които без ограничения са консумирали ябълков сок, редовната консумация на ябълки не само удължава живота, но има подмладяващ ефект върху организма.

Изследователите са установили, че съдържащото се в този плод вещество епикатехин (специфичен полифенол) подобрява кръвообращението, стимулира имунната система и се отразява благотворно на сърцето.
Освен това, епикатехинът намалява с 21% риска от образуване на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове, които са сред основните причини за инфаркт и инсулт.

Най-много епикатехин се съдържа в дивите ябълки, показват изследванията.

Ябълките са с доказан благотворен ефект и при заболявания като ревматизъм, подагра, атеросклероза, хронични екземи и други кожни болести. Те помагат не само за подобряването на състоянието на кожата, на и на косата и ноктите, както и на зрението.
Учените отбелязват, че освен всички други полезни ефекти от ябълките, при консумацията на този плод организмът усвоява значително по-лесно желязото, което се съдържа в други храни.


Коментари