Публикация

В. Събева: С парите на хората се формира политика срещу тях

Намерението 401 млн. лева да отидат като резерв, който трябва да ни защити от настъпващата финансова криза, ще доведе до още повече проблеми в здравния сектор, коментира....


Намерението на управляващите да сложат 401 мл43D. лева като резерв, който трябва да ни защити по някакъв начин от настъпващата финансова криза, ще доведе до още повече проблеми в здравния сектор.

Това коментира пред health.bg Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на децата с епилепсия и член на координационния съвет на конфедерация „Защита на здравето”.

Според Събева, увеличението на парите за здраве през следващата година няма да се усети.
„Отпускат се най-много средства за болничната помощ, а останалите дейности остават недофинансирани. Не напразно задавам въпроса - ние само в болниците ли трябва да се лекуваме? Искаме да бъдем диагностицирани навреме, да получаваме медикаментите и всичко останало да стига до нас, а не да лежим в болниците. Нека те да останат за спешните случаи. Защо да заемаме излишни места - това натоварва системата изключително много.” – посочи Веска Събева.

По думите й, не е редно пациентите да са без право на глас при управлението на НЗОК.
Неправилно е и средствата от увеличението на здравната вноска да не бъдат използвани за основното им предназначение.

„Никъде не се формира политика с парите на хората, която е срещу тях. Това не би трябвало да се случва и не бива повече да се допуска. До края на октомври трябваше да се приеме наредбата, която да каже коя е национално представената организация. Това не се случи. Избраха нов управителен съвет на касата – ние нямаме представител в него. Всичко, засягащо пациента, е спряло на ниво, което не му дава достъп да участва.” – подчерта Веска Събева.

В началото на седмицата конфедерация „Защита на здравето” обяви, че ще се обърне с молба към омбудсмана да сезира Конституционния съд заради нарушени пациентски права.
Обмисля се и възможността да се заведе дело в Страсбург.


Коментари