Публикация

Проф. Куманов: Донорството да стане държавна политика

Държавните мъже трябва да променят законите така, че тази дейност да се развива добре, както е в Испания, която е на първо място в света по трансплантации на органи, коментира...


Донорството в България трябва да се превърне в държавна политика.
Това заяви проф. Христо Куманов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Държавните мъже трябва да променят законите така, че тази дейност да се развива добре, както е в Испания, която е на първо място в света по трансплантации на органи. За година там се правят 50 трансплантации на милион население.

Проф. Куманов коментира, че работата и дейностите по организирането на органното донорство тепърва предстои. Той поясни, че в болница „Александровска” от началото на годината са направени 17 трансплантации на бъбреци, 6 на черен дроб. В страната са направени три трансплантации на сърца.

Общо 700 българи чакат бъбречна трансплантация, а други 45 очакват ново сърце или черен дроб. От началото на година координаторите в Плевен са осигурили три реални донорски случая, но те не са се осъществили заради отказ от близките. Осигурени са обаче 80 тъканни донори, от които е взета костно-сухожилна тъкан.

„Плевенските координатори по донорство през 2009 г. ще представят страната ни в Барселона, когато ще се приключи европейски проект по донорство, започнал през 2006 г.” - съобщи още проф. Куманов.


Коментари