Публикация

Експерти обсъждат лечението на остеопорозата и остеоартрозата

Едва 2,5 на сто от българите с остеопороза се лекуват, съобщи пред health.bg д-р Родина Несторова, секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза.


Нови терапевтични методи и лекарства ще бъдат представени на започващата в столицата Първа национална конференция по остеопороза и остеоартроза, която се открива в 15.30 ч. в Националния дворец на културата.
Пациенти, страдащи от тези заболявания, ще имат възможност да участват в обсъжданията на всеки от докладите, включени в програмата.

Едва 2,5 на сто от българите с остеопороза се лекуват, съобщи пред health.bg д-р Родина Несторова, секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза.
В Европа се лекуват 45-50 процента от пациентите с такава диагноза, а в САЩ и Канада – над 80 процента.

„Основната причина хората с остеопороза да не се лекуват е това, че лекарствата са недостъпни. Има няколко медикамента, които частично се поемат от касата, но тя заплаща само 25 процента от стойността им. А става дума за скъпи лекарства.” – коментира д-р Несторова.

На конференцията ще бъдат представени два нови медикамента за лечение на остеопороза, единият от които се влива венозно на три месеца, а другият – веднъж в годината. Специално внимание ще бъде отделено на хранителния режим като средство за профилактика. Предвидена е и демонстрация на инжектиране под ехографски контрол на лекарство срещу остеоартроза в колянната става.

„Остеоартрозата е най-често срещаното ставно заболяване. Лекарствата за нея са по-достъпни. Тук няма проблем с лечението, има проблем с ранната диагностика. Артритът и остеоартрозата започват без симптоми и хората не подозират, че имат такова заболяване.” – поясни д-р Несторова.

Тя подчерта, че основният принцип при лечението с нестреоидни противовъзпалителни средства е тяхното ниво на безопасност, снижаването на риска от вредни странични ефекти при всеки конкретен пациент.
Основното предизвикателство пред съвременната медицина е да се открият медикаменти, които не увреждат стомашната лигавица.

„По света 100 хиляди души годишно умират поради пораженията върху стомашната лигавица от такива препарати.” – допълни д-р Несторова.

На конференцията ще бъде дискутиранo и базисното лечение на остероартрозата и артрита, при което се използват хондропротектори – лекарства, които „смазват” ставите, възстановяват тяхната лубрикация.

Във форума ще участват ревматолози, ендокринолози, ортопеди-физиотерапевти.
Той се организира от Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, съвместно с пациентската организация „Жени без остеопороза”.


Коментари