Публикация

Хората с редки болести се нуждаят от още 23 млн. лв. за лекарства

Средствата за лечение на пациентите с редки болести трябва да се увеличат с 23 милиона лева и през следващата година те да достигнат 40 милиона лева, настояват пациентските организации..


Средствата за лечение на пациентите с редки болести трябва да се увеличат с 23 милиона лева и през следващата година те да достигнат 40 милиона лева, настояват пациентските организации. Тяхната позиция се споделя от Министерството на здравеопазването.

Това съобщи в Пловдив председателят на Националния алианс на пациентите с редки болести Владимир Томов по време на започналата днес Първа национална среща за редки болести „Онкология и Хематология”.

По-доброто финансиране ще даде възможност да се увеличи броят на медикаментите, които се заплащат с публични средства. В момента това важи само за 5 лекарства, като за тях са предвидени 17 милиона лева.

През следващата година трябва да започне национална програма за редките болести, която предвижда осигуряване на пари за диагностика и за създаване на регистър на пациентите с редки болести.
През тази седмица беше огласена препоръката на Европейската комисия за действия в областта на редките заболявания. Това ще задължи и нашата страна да се съобрази с евро директивите, коментира Владимир Томов.

По време на двудневния форум специалистите ще обсъдят и проблемите, които стоят пред редките онкологични заболявания.
Последните данни показват, че болните от левкемия в страната са 637. От хронична мелоидна лемкемия страдат 300 души. Толкова са и болните от средиземноморска анемия.

В момента в България има около 400 000 пациенти с редки болести, но точна статистика няма, тъй като все още липсва национален регистър.

„Ние трябва да изработим и механизъм за облекчаване на достъпа на тези хора до медицинска помощ.” - поясни председателят на Националното онкологично дружество доц. Асен Дудов.


Коментари