Публикация

Във Варна всеки пети пенсионер е с поражения на ретината

Всеки пети пенсионер във Варна е засегнат от макулна дегенерация (увреждане на централната част на ретината); показва скринингът в рамките на националната кампания „Здраво зрение“...


Всеки пети пенсионер във Варна е засегнат от макулна дегенерация (увреждане на централната част на ретината); показва скринингът в рамките на националната кампания „Здраво зрение“. Изследването все още не е представително, тъй като е базирано само върху двудневните прегледи, които се провеждат на входа на Морската градина.

През първия ден в инициативата се включиха 125 варненци над 50-годишна възраст, а през втория до обяд – над 50 души.

По думите на организаторите, установените случаи на макулна дегенерация са по-често при хора около 60-те години.
В повечето случаи пациентите, дори да знаят предварително за диагнозата си, не са информирани за болестта и се надяват, че състоянието им ще се подобри. Пораженията на макулата обаче са необратими.

Все пак, развитието на заболяването може да се забави чрез хранителни добавки, съдържащи витамини и минерали. Ето защо организаторите на кампанията подариха по една опаковка с такава добавка на всички прегледан
Те отново напомниха, че всеки, който е навършил 45 г., трябва периодично да преминава на профилактичен очен преглед.

Най-простата и същевременно надеждна профилактика на макулната дегенерация е тестът с така наречената решетка на Амслер, който дава възможност заболяването да се диагностицира навреме. Той се прави безплатно във всеки офталмологичен център и в магазините за оптика.


Коментари