Публикация

Германски педиатри: Мултивитамините не подпомагат имунитета

„Те са безполезни, скъпи и ако се употребявани в големи количества, дори могат да бъдат вредни за децата.” – коментира д-р Херман Йозеф Кал, представител на организацията на педиатрите в Кьолн – BVKJ .


Мултивитамините и консервираните плодови и зеленчукови сокове не помагат за укрепването на имунната система на децата, твърдят германски лекари.

„Те са безполезни, скъпи и ако се употребявани в големи количества, дори могат да бъдат вредни за децата.” – коментира пред германските медии д-р Херман Йозеф Кал, представител на организацията на педиатрите в Кьолн – BVKJ .

Специалистите препоръчват за подобряване на имунната защита да се приемат пресни плодове и зеленчуци, както и прясно изцедени сокове.
Освен това, лекарите съветват родителите да не изпадат в паника от честите простудни заболявания при децата.

„За децата в предучилищна възраст е нормално да прекарат годишно между 4 и 9 простудни заболявания с температура . При учениците те не трябва да са повече от 5.” – смята д-р Кал.

Децата боледуват по-често от простудни и инфекциозни заболявания заради по-незрялата си имунна система. От друга страна, повечето болестотворни микроорганизми са нови за детския организъм и той не успява да ги „разпознае” и да изгради защита срещу тях.

„За понижен имунитет говорим тогава, когато децата в предучилищна възраст боледуват от инфекции повече от 12 пъти в годината, а в училищна – над 8 пъти , при положение че заболяването трае повече от 4 дни или в голяма част от случаите води до белодробни усложнения, отити или синузити.” – допълва д-р Кал.

Лекарите отбелязват, че децата, които имат по-големи братя и сестри, са изложени в по-висока степен на причинители на различни заболявания, но не винаги боледуват по-често от връстниците си, които са първородни в семейството.

Коментари