Публикация

Лекарства от ново поколение възстановяват ставния хрущял, НЗОК не ги поема

Най-новите постижения в лечението на остеоартрозата бяха представени през уикенда на провелата се в столицата Първа национална конференция по остеопороза и остеоартроза...


Съвременното поколение лекарства срещу остеоартроза дава възможност да се възстанови ставният хрущял, проблемът е, че това заболяване е забравено от Националната здравноосигурителна каса.

Това заяви пред health.bg д-р Родина Несторова, секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза.

Най-новите постижения в лечението на остеоартрозата бяха представени през уикенда на провелата се в столицата Първа национална конференция по остеопороза и остеоартроза.

„Новите противовъзпалителни средства, които се приемат през устата като средство за лечение на артрозната болест са с добър профил на безопасност. Те са с променени формули на молекулите, така че да не увреждат стомашната лигавица.” – коментира д-р Несторова.

Тя допълни, че съвременните съвременните хондропротектори (препарати, „смазващи” ставите) дават възможност да се възстанови ставният хрущял.
Те могат да се инжектират в коленните и тазобедрените стави и дори в глезените.

„Разбира се, когато става дума за четвърти стадий на увреждане, лечението е само оперативно. Ако ставата вече е загубена, това не може да се промени с медикаменти.” – поясни д-р Несторова.

Артрозната болест е най-често срещаното ставно заболяване.

Коментари