Публикация

Лошият шеф e опасен за сърцето

Грубите началници повишават риска от сърдечни заболявания при подчинените си. Учените смятат, че трябва да има добра комуникация между нивата в йерархията, за да не се получават недоразумения и излишно напрежение.


Грубите началници повишават риска от сериозни сърдечни заболявания при подчинените си. Учените смятат, че трябва да има добра комуникация между нивата в йерархията, за да не се получават недоразумения и излишно напрежение.

Шведски учени са открили връзка между слабите лидерски умения и рискът от сериозни заболявания на сърцето сред 3000 служители (мъже).

Рискът нараства с времето, прекарано на подобно работно място, обясняват авторите на проучването, публикувано в Occupational and Environmental Medicine.

Експертите твърдят, че подценяването и липсата на подкрепа в работата могат да предизвикат стрес, който да доведе до сърдечно-съдови проблеми.

Проследени са служители на възраст между 19 и 70 години за период от десетина години. По време на изследването имало 74 случая на инфаркт или смърт вследствие на исхемична болест на сърцето.

Всички доброволци са определили ръководните качества на шефовете си. Тези, които смятат, че шефовете им са некомпетентни, имат 25% по-висок риск от сърдечни болести. Ако са работили повече от 4 години при такъв шеф, рискът се увеличава до 64%.

Учените смятат, че мениджърите трябва да дават точни насоки на служителите си и ясни задачи, които те да изпълняват. Добрата комуникация между нивата в йерархията предпазва от недоразумения и излишно напрежение.

Коментари