Публикация

Д-р Р.Тодорова: Профилактичният преглед да включва лабораторни изследвания

НЗОК настоява парламентът да приеме поисканото увеличение на бюджета й с 500 милиона, за да може в профилактичните прегледи да се включат изследвания на холестерол, кръвна захар...


НЗОК настоява парламентът да приеме поисканото увеличение на бюджета й с 500 милиона, за да може да се разшири обхватът на профилактичните прегледи.

Такава позиция изрази в предаването „Говорим за здраве” по телевизия „Европа” д-р Румяна Тодорова, директор на Националната здравноосигурителна каса.

Health.bg припомня, Министерството на финансите предложи бюджетът на касата за 2009 г. да бъде увеличен 300 милиона, което според ръководството на НЗОК е недостатъчно. .

„Искаме да включим в профилактичния преглед и лабораторни изследвания – холестерол, триглицериди, кръвна захар и др. показатели, които са свързани с най-честите заболявания.” – поясни д-р Тодорова.

Включването на такива изследвания в профилактичната дейност на личните лекари ще даде възможност да се обособят рисковите групи за социално значимите заболявания. Ако НЗОК не получи поисканото увеличение от 500 милиона, вероятно ще се запази досегашната схема на прегледите.

Коментари