Публикация

Риалити програмите катализират психичните разстройства?

Появяват все повече хора, които смятат, че всяка минута от живота им се запечатва на лента. Пациентите с тази диагноза са убедени, че участват в реалити шоу.


Някои случаи на психични разстройства се свързват с влиянието на реалити телевизията, съобщава Асошиейтед прес.

Появяват все повече хора, които смятат, че всяка минута от живота им се запечатва на лента. Пациентите с тази диагноза са убедени, че участват в реалити шоу, подобно на сюжета в „Шоуто на Труман” (Филм с Джим Кери, 1998г.).

Учените смятат, че това разстройство е резултат от влиянието на поп културата върху психическото състояние.

За психиатрите не е необичайно да имат пациенти, които живеят в заблуда или страдат от параноя. „Синдромът на Труман” обаче предизвиква халюцинация, в която участва цялото общество, а не само отделни лица.

Развитието на технологиите не помага на такива пациенти, защото видеонаблюдението и Интернет засилват чувството за преследване. Реалити телевизията служи за доказателство на пациентите, че тяхната заблуда е правдоподобна.

Специалистите, проследили развитието на заболяването, поясняват, че реалити телевизията не може да разболява здрави хора, но е възможно да ускори процеса при предразположените към психични заболявания.


Коментари