Публикация

Организации искат създаване на настоятелства към психиатричните болници

Сдружение „Общество Адаптация”(организация на близки на хора с психични проблеми) и Софийското психиатрично дружество поискаха възможност за учредяване на болнични настоятелства към държавните психиатрични болници.


Сдружение „Общество Адаптация” (организация на близки на хора с психични проблеми) и Софийското психиатрично дружество поискаха възможност за учредяване на болнични настоятелства към държавните психиатрични болници.

„Според Закона за лечебните заведения, към частните и общинските болници могат да се учредяват настоятелства, а към държавните – не; например към специализираните държавни болници по неврология могат да се създават настоятелства, а към психиатричните – не. Защо е така, остава неясно.” - коментира председателят на Софийското психиатрично общество д-р Владимир Сотиров.

Той отбеляза, че настоятелствата биха били доста полезни за психиатричните лечебни заведения, които в момента са затворени системи.

„Те нямат договори с НЗОК, тъй като са второстепенни разпоредителите с бюджетни средства. Техните ръководства не се задължени да се отчитат пред който и да е колективен орган. Реално никой не знае какво се случва там.” – посочи д-р Сотиров.

Той бе категоричен, че настоятелствата ще осигурят по-голяма обществена прозрачност за използването на средствата.

„Настоятелствата ще подпомагат преди всичко дейността на тези болници, грижейки се за материално-техническата база, набирайки допълнителни средства.” – поясни д-р Сотиров.

Адвокат Анета Генова от Българския хелзинкски комитет коментира, че забраната държавните психиатрични болници да имат настоятелства е дискриминационна.

Според нея, наблюдението в тези лечебни заведения ще доведе освен до по-строг контрол върху средствата за медицински дейности и до подобряване на грижите за психично болните.


Коментари