Публикация

Опитите за самоубийства сред възрастните хора се увеличават

В рамките на седмица във Варна две жени са пострадали при опит за самоубийство. В токсикологичното отделение е настанена 87-годишна жена...


Опитите за самоубийства сред възрастните хора във Варна се увеличават, предупреждават от Клиниката по токсикология в местната Военна болница.

Д-р Снежа Златева, началник на клиниката, съветва да се контролира приемът на лекарства при възрастните.
„Най-добре отделете две минути и им дайте необходимата доза лично, а опаковката приберете.” – коментира токсиколожката.

В рамките на седмица във Варна две жени са пострадали при опит за самоубийство. В токсикологичното отделение е настанена 87-годишна жена, която е погълнала всичките си лекарства. Роднините й са я открили навреме, благодарение на което тя вече е в съзнание, без опасност за живота. Все още има проблеми, свързани със съпътстващите й заболявания, които са се изострили след инцидента.
Друга жена, която е постъпила в аналогично състояние в средата на миналата седмица, все още е под наблюдение в отделението.

Токсиколозите очакват инцидентите да зачестят, особено около празниците.
„Обръщайте повече внимание на близките си, и то не само на възрастните, а и на тези, които са склонни към депресия.” – съветва д-р Снежа Златева.

През миналата година в студените месеци също беше отчетена тенденция към нарастване на опитите за самоубийства сред хората в напреднала възраст.
Обяснението е, че през есенно-зимния период при по-лабилните хора се отключват депресии заради по-ограничените социални контакти. Това е времето, когато ежедневните разходи се увеличават и стават непосилни за пенсионерите.


Коментари