Публикация

Доц. Щерев: Ако управата на БЛС нарушава закона, да се намеси съдът, не МЗ

След като ръководството на БЛС не свиква в определените законови срокове събор и избор на ново ръководство, очевидно е нужна намеса. Вмешателство от страна на изпълнителната власт обаче е в противоречие с европейските норми...


След като ръководството на БЛС не свиква в определените законови срокове събор и избор на ново ръководство, очевидно е нужна намеса. Лекарският съюз обаче е неправителствена организация и вмешателство от страна на изпълнителната власт е в противоречие с европейските норами.

Такава позиция изрази пред health.bg доц. Атанас Шерев, депутатът от Българска нова демокрация.
Изявлението беше направено във връзка с приетата днес на второ четене поправка в Закона за съсловните организации на лекарите и зъболекарите, позволяваща на здравния министър да насрочва събор.
Предвижда се управителният съвет на съответната съсловна организация да изпълнява функциите си до избора на нов, но за не повече от четири месеца.

„Трябва да се свика отчетно-изборен събор на българския лекарски съюз, но не бива да се коментират процедурни хватки, а спазването на законите. Ако те са нарушени, съдът е този, който може да се произнесе.” – коментира доц. Щерев.

По думите му, приетата от управляващото мнозинство законова поправка е недемократична.

„Има едно намерение от страна на управляващото мнозинство да постави удобни за него лица в ръководството на лекарския съюз.” – допълни народният представител.

Health.bg припомня, ръководството на БЛС обяви, че между 13 и 15 декември ще се проведе национален събор на съсловното организация, но в дневния му ред не се предвижда избор на ново ръководство.


Коментари