Публикация

Нобелов лауреат приветства българския алманах за рака

Ракът е противник, който трябва да бъде уважаван. Необходимо е да се обединят усилията на цялото общество и на всички институции, за да се постигне успех в борбата с него.
Такъв беше лайтмотивът на премиерата на “Canser – The World – Bulgaria”


Ракът е противник, който трябва да бъде уважаван. Необходимо е да се обединят усилията на цялото общество и на всички институции, за да се постигне успех в борбата с него.

Такъв беше лайтмотивът на премиерата на книгата “Canser – The World – Bulgaria” – английско издание на българския алманах за рака. Тя беше представена на 28 ноември в централата на БЧК.

Проф. Иван Черноземски, който е редактор на алманаха, подчерта, че ракът е явление без аналог, тъй като не става дума за една болест, а за над 100 различни онкологични заболявания.
Освен това, ракът се причинява не от един е от множество агенти. По данни на Световната здравна организация, те са 415.

„Голяма част от лекарствата в съвременната медицина, методите на образната диагностика, са провокирани от борбата с рака.” – напомни проф. Черноземски.

Алманахът представя на достъпен език информация за различните видове рак. Целта е той да бъде полезен и за хора без медицински познания.

Същевременно книгата е знак за българския принос в усилията на световната общност на онколозите в борбата със заболяването.

Носителят на Нобелова награда за медицина за 2008 г. Харалд цур Хаузен е информирал проф. Черноземски, че ще използва в научната си работа българския алманах за рака.

Проф. Черноземски подчерта, че въпреки недостига на средства, България в никакъв случай не е изоставаща страна в областта на онкологията. Още през 1951-1952 г. у нас се създава специализирана онкологична мрежа. През последните години със съвместните усилия на лекарите и пациентските организации се постига все повече по отношение на информирането на населението и фокусирането на общественото внимание върху проблемите на тези заболявания, допълни проф. Черноземски.

И онколозите, и пациентските организации обаче са категорични, че ако не се осигури по-добро финансиране, следващите поколения българи ще бъдат засегнати много тежко от ракови заболявания.

„Ако сега вложим пари в профилактика, нашите внуци ще го усетят.” – заяви Теодора Захариева, една от пациентките, успели да се преборят с болестта.


Коментари