Публикация

Д-р Кехайов: Намесата на властта в работата на БЛС е недемократичен акт

Гласуваното от парламента право на здравния министър да свиква отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз е груб и недемократичен акт. Това заяви д-р Андрей Кехайов...


Гласуваното от парламента право на здравния министър да свиква отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз е груб и недемократичен акт на намеса в дейността на съсловната организация.

Това заяви пред health.bg председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов.

Според обнародвания днес в Държавен вестник Закон за изменение и допълнение на Закона за съсловните организации, в срок до 21 декември управителният съвет на БЛС трябва да свика и проведе събор, на който да бъде отчетена дейността на организацията и да бъдат избрани нови ръководни органи на национално равнище.
Ако отчетно-изборният събор не се проведе в посочения срок, следва той да бъде свикан от здравния министър до месец.

От лекарския съюз коментираха, че няма да допуснат политическо вмешателство в дейността си и ще излязат с позиция по казуса на 30 ноември.

Health.bg припомня, че законът „Анти-Кехайов” беше приет от депутатите на 26 ноември. До тази мярка се стигна, след като мандатът на досегашния председател на съюза изтече в края на април, но до момента не е насрочена дата за избор на нов.

Извънреден събор на лекарския съюз ще се проведе от 13 до 15 декември, но председателят на организацията д-р Андрей Кехайов е категоричен, че на форума няма да се избира ново ръководство, а ще бъдат обсъдени най-важните проблеми на медиците – отказът на здравната каса да преговаря по Националния рамков договор за 2009 г. и предстоящите протести.

„Никога не съм допускал и няма да допусна дневният ред да бъде определян от министъра на здравеопазването.” – категоричен бе д-р Кехайов.

Междувременно от съсловната организация отново отправиха покана към членовете на управителния съвет на НЗОК за преговори по Националния рамков договор на 3 декември от 13:00 часа.


Коментари