Публикация

Успешна ангиопластика на мъж с тежко увредени сънни артерии в „Св. Екатерина”

Процедурата е преминала без неврологични усложнения. Пациентът се чувства добре и вероятно ще бъде изписан на 29 ноември...


В УНСБАЛ „Света Екатерина” на 27 ноември е извършена ангиопластика (възстановяване на проходимостта на артерия, стеснена, вследствие на атеросклероза) на дясна сънна артерия при напълно запушена лява, съобщиха от лечебното заведение.

Процедурата е преминала без неврологични усложнения. Пациентът се чувства добре и вероятно ще бъде изписан на 29 ноември.

При приемането на 57-годишния пациент в болницата са установени генерализирана атеросклероза и тежка исхемична болест. Той е постъпил със запушена лява сънна артерия и 90-процентно стеснение на дясната вътрешна сънна артерия.

Първоначално е извършена сърдечна операция, при която е поставен байпас.
На втория етап от лечението е направена ангиопластика, като е поставен имплант, укрепващ увредената дясна сънна артерия и препятстващ повторното й стесняване.

При пациенти в такова състояние рискът от неврологични усложнения е много голям, тъй като, докато се извършва ангиопластиката, притокът на кръв към мозъка може да спре.


Коментари