Публикация
Сдружение поиска да се изготви адекватен рецептурник за най-малките
Сдружението „Настоящи и бъдещи майки” поиска да бъде изготвен нов рецептурник за децата от 0 до 3 и от 3 до 7 години, който да бъде одобрен от Министерството на здравеопазването.
Сдружението „Настоящи и бъдещи майки” поиска да бъде изготвен нов рецептурник за децата от 0 до 3 и от 3 до 7 години, който да бъде одобрен от Министерството на здравеопазването.
„В момента голяма част от детските ясли, ОДЗ и самостоятелните кухни изготвят менюто си въз основа на „Сборник рецепти с наръчник за хранене на децата от 3- до 7-годишна възраст”. Предложените в него храни не са подходящи за яслените групи.” – посочи Изабел Басмаджиан, заместник-председател на управителния съвет на сдружението.
В посочения рецептурник има и менюта, съдържащи пържени ястия, храни с много сол и захар, които противоречат на принципите за здравословното хранене.
От сдружението са категорични, че най-малките се нуждаят от храна, съобразена с тяхната възраст и потребности. В менюто на детските заведения трябва да бъде застъпен максимално приемът на пресни сезонни плодове и зеленчуци, млечни продукти и риба за сметка на готовите десерти с ниска хранителна стойност.
Теодора Вълева, председател на управителния съвет на сдружението, подчерта, че е необходимо също така да бъде обучен медицинският персонал в детските заведения, който основно се занимава с почистване и дезинфекция.
По думите й, не трябва да се използват препарати на хлорна основа, защото дразнят кожата на децата и ги правят по-податливи на инфекции.
Коментари