Публикация

Наши лекари ще протестират в Страсбург, ако не започнат преговорите по НРД

Българският лекарски съюз ще информира Европейския парламент за проблемите в здравеопазването ни на 15 декември, ако дотогава здравната каса не започне преговори по Националния рамков договор за 2009 г.


Българският лекарски съюз ще информира Европейския парламент за проблемите в здравеопазването ни на 15 декември, ако дотогава здравната каса не започне преговори по Националния рамков договор за 2009 г.
Това съобщи д-р Андрей Кехайов, председател на съсловната организация.

В Страсбург 50 лекари, облечени в бели престилки и развяващи националния флаг и знамето на БЛС, ще протестират пред Европейския парламент. Очаква се техни представители да се срещнат с евродепутатите и да ги запознаят с кризата и проблемите в здравния ни сектор.

От лекарския съюз настояват Националната здравноосигурителна каса да изпълни задълженията си, които произтичат от закона, и да се включи в преговорите по НРД.

„Ако до 15 декември преговорите не бъдат подновени, ще предприемем конкретни стъпки за ефективни национални протести, включително единна национална стачка на медицинската общност и пациентските организации.” - посочи председателят на лекарския съюз.

Д-р Кехайов бе категоричен, че 401 млн.лв. от проектобюджета на касата за 2009 г. не бива да влизат в резерва на БНБ, както е предвидено, а да се използват за здравни услуги.

„По време на криза е необходима по-сериозна инвестиция в здравеопазването. В днешно време пациентът е забравен. А това е недопустимо. Тези пари трябва да се дадат за здравето на българите и то през следващата година.” – посочи д-р Андрей Кехайов.

Лекарският съюз възразява и срещу промените в Закона за съсловните организации, даващи право на министъра на здравеопазването да свиква отчетно-изборен събор на съсловната организация. Според ръководството на БЛС, това е груба и цинична намеса в дейността на съюза, който е независима организация и част от гражданското общество.

Д-р Кехайов обяви, че от 13 до 15 декември ще се проведе извънреден събор на БЛС, на който ще бъдат обсъдени бюджетната рамка на здравеопазването и ходът на преговорите по Националния рамков договор за 2009 г. Стана ясно, че всички отчетно-изборни събрания на регионалните лекарски колегии вече са приключили. Остава мандатната комисия да се произнесе дали те са редовни, след което ще бъдат избрани нови делегати.
Насрочени са и датите на отчетно-изборния събор на съсловната организация - между 18 и 21 януари 2009 г. 


Коментари