Публикация

На 20 декември семейните лекари в София решават дали ще стачкуват

Общопрактикуващите медици започнаха да подписват едномесечни предизвестия за прекратяване на договорите им с Националната здравноосигурителна каса...


На 20 декември личните лекари в столицата ще вземат решение дали ще предприемат протестни действия за промени в организацията на тяхната работа и по-добро финансиране на първичната извънболнична медицинска помощ. Те ще се съберат в болница „Токуда”.

Това заяви пред health.bg д-р Диляна Чинарска, член на Управителния съвет на Дружеството на семейните лекари в София.

Сред общопрактикуващите медици започна допитване, при което те подписват едномесечни предизвестия за прекратяване на договорите им с Националната здравноосигурителна каса. До момента са подписани близо 350 такива предизвестия. Засега те няма да бъдат внасяни в НЗОК, като това ще стане само ако се вземе решение за стачка.
От лекарската организация уточниха, че ако 500 от регистрираните в столицата 920 практики заявят готовност, може да бъдат обявени стачни действия.

Целта е протестът да бъде обявен едновременно за всички практики и да е в съответствие със законовите изисквания, коментираха от Дружеството на семейните лекари.
Готовност за участие в стачни действия е заявена от страна на лични лекари от други градове, като и от колегии на Българския лекарски съюз.

Личните лекари настояват за изменения в Наредба №39 и Наредба №40 на Министерството на здравеопазването, с които се регламентира дейността на личните лекари. Промените, засягащи прегледите и изписването на лекарства, вече са договорени, но все още не са обнародвани в Държавен вестник. Има вероятност това да стане до края на седмицата.

Постигнато е съгласие рецептите на хронично болните да се изписват на три месеца, диспансеризираните да бъдат преглеждани четири пъти в годината, а профилактичните прегледи да са еднакви за всички над 18-годишна възраст и да включват изследвания на холестерол и триглицериди.

Нееднозначна е реакцията на лекарите по договорения със здравното министерство текст за 24-часовото разположение Според него, те трябва да осигурят денонощна медицинска помощ в амбулатория, в дома на болния или по телефона. Досега консултациите по телефона не бяха нормативно регламентирани.
Според част от съсловието, при физическата невъзможност 24 часа да се отговаря на телефонни повиквания, новият текст ще доведе до поредица от съдебни дела.
Привържениците на промяната изтъкват, че денонощният ангажимент не бива да се разбира буквално, тъй като лекарите могат да сключат договори с медицински центрове, които да поемат пациентите им през нощните часове.

Медиците настояват още при второто четене на закона за бюджета парламентът да увеличи заложената сума от 157 млн. лв. за извънболничната помощ.


Коментари