Публикация

Излезе новият брой на сп. „Българска медицинска практика”

Значими проблеми на сексуалното здраве представя доц. Румен Бостанджиев в новия брой на сп. "Българска медицинска практика." Анализи за хронично недофинансираната здравна система и за оцеляването на лечебните заведения...


Значими проблеми на сексуалното здраве представя доц. Румен Бостанджиев в новия брой на сп. „Българска медицинска практика”, който излезе днес.

Декемврийското издание на списанието предлага още на читателите си анализи за хронично недофинансираната здравна система и за оцеляването на лечебните заведения. За нереализираната здравна реформа на фона на заложения резерв в бюджета на здравната каса и заминаването на лекарите ни в странство.

Темата е продължена с аналогични проблеми в Германия – в клиниките в Тюрингия не достигат 280 лекари.
Съюзът на лекарите там протестира срещу безсмислените правила, ширещата се бюрокрация, нарастващата несигурност при планирането и ниското възнаграждение в новите провинции на страната. Едно от решенията е вносът на лекари от чужбина, включително от България – в Тюрингия вече работят 52-ма български медици.

Позитивният пример идва от САЩ, където е разкрита фармацевтична афера по интернет за 126 милиона долара.
Това става благодарение на установения контрол върху изписването на лекарства и стриктната координация между различни институции, включително ФБР, ЦРУ, митническите служби, Отдела за криминални разследвания и др.
Става дума за незаконна продажба на медикаменти, отпускани по лекарско предписание.
Заради участието в разработката и поддържането на международна дистрибуторска фармацевтична онлайн мрежа са подведени под отговорност 18 обвиняеми. Сред тях има лекари, фармацевти и IT специалисти, двама от които вече са признати за виновни. По отделните обвинения ги очакват до 25 години затвор и до 1 милион долара глоба.

Какво се случи през годината – в медицината, здравеопазването, обществото и културата – обобщена картина на събитията в страната и света предлагат водещи специалисти в съответните области.
И още – равносметките и наградите, с които беше увенчана отминаващата година.


Коментари