Публикация

Доц. Щерев: При настъпващата криза са необходими незабавни реформи

Няма ефективност при използването на средствата. Управляващото мнозинство е некомпетентно и на второ място – изключително самонадеяно...


При настъпващата икономическа криза здравеопазването се нуждае от незабавни реформи – тяхното отлагане ще влоши още повече състоянието на сектора.

Такава позиция изрази пред health.bg доц. Атанас Щерев, депутат от Българска нова демокрация и член на парламентарната Комисия по здравеопазване.

„В момента бюджетът финансира около 50-60 процента от цялата медицинска дейност. Записано е, че доплащане не трябва да има, а в действителност то е масова практика. Недофинансираните дейности се заплащат нерегламентирано от пациентите. Второ, болниците натрупват дългове, които след това се покриват от държавата.” – коментира народният представител.

По думите му, за близо 10 години средствата за здравеопазване са се увеличили два пъти, но то не се е подобрило и България остава на едно от показателите места в Европа по показателите на смъртност.

„Няма ефективност при използването на тези пари. Управляващото мнозинство първо е некомпетентно и на второ място – изключително самонадеяно. Моето предложение е да не бъдат толкова самонадеяни и в бюджета да бъдат предвидени необходимите реформи.” – поясни доц. Щерев.

Той подчерта, че последствията от нереформираната система и лошото качество на здравеопазването са особено тежки за пациентите.

„Лекарите и сестрите по някакъв начин ще се справят, ще сменят работата... Най-потърпевши са пациентите, те няма къде да избягат.” – подчерта народният представител.


Коментари