Публикация

Роботът „Да Винчи” почти елиминира риска от рецидиви при рак на матката

Все по-голяма част от гинекологичните операции в плевенската Университетска болница ще се извършват с помощта на роботизирана техника...


Все по-голяма част от гинекологичните операции в плевенската Университетска болница ще се извършват с помощта на роботизирана техника.

Това заяви пред health.bg ректорът на МУ-Плевен проф. Григор Горчев, който оперира с робота „Да Винчи”.

Доскоро с методите на робохирургията в Плевен се извършваше само отстраняване на матката при жени с онкологични заболявания. Модерната техника позволява с нея да се оперират и жени с рак на маточната шийка и други гинекологични проблеми. От септември досега са проведени 18 подобни интервенции.

С робота „Да Винчи” се извършват лапароскопски операции, при които не се прави традиционният разрез, изискващ продължително възстановяване. Работи се през няколко отвора от 1 см, поради което пациентите понасят хирургичната намеса значително по-леко и се възстановяват за 1-2 дни.

„Ние сме едни от първите в Европа, които въведоха този метод. Тенденцията е да се работи само по този начин, тъй като при него жените не преживяват психотравмата от традиционните операции и много по-бързо се връщат към нормалния си начин на живот.” - коментира проф. Горчев.

До момента с робота „Да Винчи” са направени 60 операции, като само при една от жените е отбелязан рецидив на рака поради разсейки.

„Рано е да се правят обобщения за вероятността от рецидиви, тъй като дори в САЩ роботът се използва по този начин от 2 години, а у нас – от 9 месеца. Необходимо е да минат поне 5 години. Според мен, при едно добро опериране, почти не трябва да се очакват рецидиви.” – допълни проф. Горчев.


Коментари