Публикация

Д-р Б. Джурджев: Парламентът да гласува поисканите от НЗОК 500 млн. лв.

Бюджетът на НЗОК трябва да бъде увеличен поне с 150 милиона лева, за да се гарантира качествено и реално здравеопазване...


Бюджетът на НЗОК трябва да бъде увеличен поне с 150 милиона лева, за да се гарантира качествено и реално здравеопазване на гражданите.

Това заяви директорът на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив д-р Борис Джурджев.

Според него, предложената от Министерството на финансите сума от 350 милиона лева, е крайно недостатъчна и това неминуемо ще доведе до сътресения в системата.

„Ако ни бъдат дадени исканите 500 милиона лева, ще може да се увеличат цените на клиничните пътеки и медицинските дейности поне с още 10 на сто от 1 януари догодина.” – уточни д-р Джурджев.

Той допълни, че така ще се гарантира по-добро медицинско обслужване, като средствата от увеличението на здравната вноска ще дадат възможност за реакция при задълбочаване на финансовата криза.

Д-р Джурджев апелира депутатите от различните партии да гласуват бюджета на НЗОК с мисъл за здравето на хората и да подкрепят предложението на управителния съвет на НЗОК. Той настоява и за обществена дискусия по предложенията за промяна на модела за здравно осигуряване в страната.


Коментари