Публикация

Пациенти: Институциите да отпуснат средства за програмата срещу рака

Hаложително e да се осигурят средства за основни дейности като скрининг, организирана профилактика и ваксиниране...


Пациентите с онкологични заболявания настояват да се осигури адекватно бюджетно финансиране на националната програма за борба с рака, която е насочена основно към профилактиката и ранната диагностика.

Такава позиция изрази пред health.bg Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

„Никой не очаква една програма да обгрижи всички недостатъци на досега действащата онкологична мрежа и всички пропуски в системата. Но не трябва да се пропуска поредна година без да заделят средства поне за една десета от необходимите дейности. Ако не се сложи темелът, върху който да започнем да наливаме бетон и да редим тухли, никога няма да имаме резултати.” – коментира Евгения Адърска.

По думите й е наложително да се осигурят средства поне за основните дейности като скрининг, организирана профилактика и ваксиниране, които ще имат дългосрочен резултат през годините.

Според нея и досега са положени много усилия в борбата срещу рака, но не е имало съгласуване между специалистите, гражданските организации и институциите, което може да се промени с прилагането на националната програма.

„Става дума за националния интерес, не за нечий личен интерес.” – допълни Евгения Адърска.


Коментари