Публикация

Започна подписка в подкрепа на лечението със стволови клетки

Министерството на здравеопазването забрани да се прилага такова лечение, като се мотивира, че са констатирани нарушения...


Хора, пострадали от автомобилни катастрофи, започнаха подписка в интернет в подкрепа на лечението със стволови клетки и правото на избор на хората за това как да бъдат лекувани.

Health.bg припомня, в края на юли т.г. министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев назначи комисия, която да провери дейността на клиниката по неврохирургия в столичната МБАЛ „Св. Иван Рилски”, където се прилагаше терапия чрез вливане на стволови клетки. Впоследствие Министерството на здравеопазването забрани да се прилага такова лечение, като се мотивира, че са констатирани нарушения.

Във връзка с това авторите на петицията са изпратили протестно писмо до Министерството на здравеопазването.

„Всякакви опити за компрометиране, злепоставяне, ограничаване или забрана на това лечение са израз на злонамереност.” – се посочва в документа.

Такава терапия се прилага в България от април 2005 г., като до момента по този начин са лекувани около 300 пациенти. Вливането на стволови клетки е последен шанс за подобряване на състоянието при някои неврологични и нервно-мускулни заболявания.
Преди въвеждането на метода у нас единствената възможност за пациентите беше да се лекуват в чужбина, като заплащаха за терапията над 10 000 долара, предимно в руски клиники.

„Хората, които желаят да се възползват от този метод, не бива да бъдат превръщани в жертва на войната между отделни медицински организации и лекарски общности.” – се казва още в петицията, която е публикувана на адрес: http://www.bgpetition.com/stvolovi_kletki/index.html

Коментари