Публикация

Над 70% от жените плащат за раждане

Повече от 70% от жените си плащат преди или по време на раждането.
Такива се резултатите от проучване на списание „9 месеца”, проведено сред 400 майки с деца до 1 година от 34 града .


Повече от 70% от жените си плащат преди или по време на раждането.
Такива се резултатите от проучване на списание „9 месеца”, проведено сред 400 майки с деца до 1 година от 34 града.

Въпреки че от Националната здравноосигурителна каса твърдят, че осигурените жени не дават пари за раждането, 11 на сто от майките признават, че при постъпването им в болницата е имало нерегламентирани плащания. 30% са платили между 1 000 и 2 000 лв. за раждане с екстри.

Най-често се плаща за избор на екип, за раждане със секцио по желание, за престой във ВИП стая, под формата на дарение. Най-скъпо е за столичанки - сумата може да стигне 3000 лв., но най-често е около 1000 лв.

Две болници си поделят първенството по безплатни раждания и добро отношение на персонала – СБАЛАГ „Майчин дом” и ІІ МБАЛ - София.

Проучването показва, че Варна и Велико Търново са не само едни от най-добрите градове за живеене, но и най-евтини за раждане. Около 65% от родилите в тези градове или не са платили нищо, или са давали пари само за консумативи.
В Бургас може да се изберат и акушерка и анестезиолог – цената е 150 лв. на човек.

Д-р Галя Йорданова, ръководител на дирекция „Извънболнична помощ” в НЗОК, посъветва майките да сигнализират веднага и да пазят документите, удостоверяващи плащанията за прегледите и за раждането.


Коментари