Публикация

181 випускници на МУ-София получиха дипломите си

Завършващите студенти по медицина от випуск 2008 на Медицинския университет в София днес получиха дипломите си на тържествена церемония в Националния дворец на културата.


 
Петима абсолвенти – д-р Румяна Димова, д-р Боян Кумов, д-р Лъчезар Сурчев, д-р Дора Маринова и д-р Димитър Димитров, завършващи с пълно отличие, бяха удостоени с наградата „Златен Хипократ”. Призът дава право на лекарите да изберат специалност за следдипломно обучение, без да държат приемен изпит.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов връчи на петимата отличници почетния знак на съсловната организация, грамота и книга за историята на съюза.

За отличен успех 36 випускници бяха отличени с поименен почетен знак.

Своите дипломи днес получиха 181 медици, от които 148 българи и 33 чужденци.

Дипломантите произнесоха Хипократовата клетва – морален обет на бъдещия лекар пред себе си и обществото.

В поздрава си от името на академичната общност деканът на Медицинския факултет проф. Марин Маринов призова абсолвентите да пазят и да се борят за най-висшата ценност – живота и здравето.

„Морално-етичните послания в Хипократовата клетва, надживели епохи, цивилизации и култури, остават толкова валидни и днес.
Полагайки тази клетва и поемайки дипломите си в ръце, помнете, че освен право да практикувате, този документ има и други много важни измерения като човечност, отговорност, отзивчивост и състрадание, готовност за себераздаване и мотивация за помагане.” – посочи деканът на факултета.

Той пожела на дипломантите „любов и отдаденост на лечебното изкуство, дързост в научните търсения, търпение, сила и вяра по пътя на най-благородната, най-хуманната и отговорна професия – тази на лекаря.”

От своя страна министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев подчерта, че лекарската професия е не просто занятие, а призвание като никое друго.

„Понякога само добрата дума лекува и вие трябва да се научите да гледате пациента в очите. Предстои ви да се срещнете с много страдания, които ще преживявате, но трябва да знаете, че няма по-голямо благо и по-голяма радост от това да видиш благодарността в очите на пациента, когато си го излекувал.” – подчерта министърът. 


Коментари