Публикация

80% от българите с рак на езика късно търсят лекар

Основна пречка пред ранното диагностициране е подценяването на проблема. Хората често смятат, че имат афти..


Около 80 на сто от пациентите с карцином на езика у нас се диагностицират в третия и четвъртия стадий на заболяването, когато лечението е трудно и изходът е неблагоприятен.

Това показват данните на Специализираната болница за активно лечение по онкология в столицата (СБАЛО).

„Езикът е изключително достъпен орган, всеки човек може да си види езика. Проблемът е, че дори когато имат оплаквания, хората чакат по 2-3 месеца преди да отидат на лекар. А карциномът на езика се развива много бързо, агресивен е.” – коментира д-р Стефан Гергов от отделението по уши, нос и гърло в СБАЛО.

Лечението е чрез лъчетерапия, операция, или комбинирано прилагане на двата метода.
Проучване, обхващащо 112 случая на пациенти, лекувани от карцином на езика в отделението, показва, че 8 от тях са преживели повече от 5 години, което означава, че се напълно излекувани. До 5 години са преживели 14 души, до 3 години – 20.

Малкият брой излекувани се дължи преди всичко на късно поставената диагноза. Неблагоприятен фактор може да бъде и специфичното разположение на тумора. Особено неблагоприятно се развива заболяването при рак на задната част на езика. Шийните метастази също предполагат лоша прогноза.

Основна пречка пред ранното диагностициране на рака на езика е подценяването на проблема. Същевременно няколко седмици забавяне може да се окажат фатални.

„Много често първите симптоми се пропускат, заболелите смятат, че имат афти и не се обръщат към специалист. Най.често идват в трети стадий, а тогава лечението е много трудно.” – поясни д-р Гергов.

Статистиката показва, че 55 на сто туморите в устната кухина са на езика.
Рискови фактори са тютюнопушенето, злоупотребата с концентриран алкохол, някои травми. Инфектирането с папилома вирус или развалените зъби също могат да са причина за злокачествени изменения.

Най-често ракът на езика се среща във възрастта между 40 и 60 години. Около една пета от хората с такава диагноза са на възраст под 40 години, като общата тенденция е към „подмладяване” на заболяването. Мъжете боледуват два пъти по.често от жените, но пациентите от женски пол стават все повече.

Въпреки че карциномът на езика се среща сравнително рядко (боледуват 1.7 на 100 000 жители); специалистите са категорични, че е недопустимо хората да подхождат небрежно, тъй като при късна диагноза шансовете за излекувани са минимални, докато при навременно лечение прогнозата е добра.



Коментари