Публикация

Здравето се нуждае от дневна доза ядки

Испански учени са открили, че добавянето на ядки в дневното меню предпазва от различни здравословни проблеми. Орехите, лешниците и бадемите са сред най-полезните ядки.


Добавянето на ядки в дневното меню предпазва от различни здравословни проблеми.

Испанско проучване, публикувано в Archives of Internal Medicine journal, потвърждава, че известната Средиземноморска диета (риба, плодове, зеленчуци и ядки) намалява риска от здравословни проблеми, особено ядките в нея.

Испанските учени са изследвали 1200 доброволци с метаболитен синдром.
Участниците в експеримента са разделени на 3 групи. Първата е подложена на хранителен режим с ниско съдържание на мазнини. Втората – на Средиземноморска диета с допълнително количество зехтин (1 литър седмично). Третата група консумирала същото като втората, но с 300 грама ядки дневно в добавка.

Никой от участниците не трябвало да следи количеството на калориите си. След една година всички преминали на преглед.

Резултатите показват, че около 2% от първата група са подобрили здравето си, 6,7% при Средиземноморската диета със зехтин и 13,7% от третата група. Няма отчетени значителни промени в теглото на доброволците. Консумацията на ядки е понижила холестерола и кръвното налягане.

Представител на Британската асоциация по диететика предупреждава, че откритието не трябва да заблуждава хората, че само яденето на огромни количества ядки може да подобри здравето им, без да се съобразяват с други фактори.

Учените уточняват, че силно солените ядки не се препоръчват, както и фъстъците. Орехите, лешниците и бадемите са сред най-полезните ядки.



Коментари