Публикация

Окситоцинът понижава стреса и помага при съпружески скандали

Приемането на хормона окситоцин понижава стреса и стимулира позитивното поведение, показва изследване на учени от университета в Цюрих...


Приемането на хормона окситоцин понижава стреса и стимулира позитивното поведение, Това показва изследване на учени от университета в Цюрих, публикувано в списание Biological Psychiatry.
Установено е, че окситоцинът понижава нивото на кортизола – хормона на стреса.

Предишни проучвания сочат, че окситоцинът в мозъка на бозайниците, включително и на човека, регулира социалното поведение. Той „контролира” чувството на доверие.

Екип от Института по психология към Цюрихския университет, ръководен от Беате Дитцен, е изследвал ролята на този хормон за регулирането на съпружеските взаимоотношения. Учените са помолили 47 партньорски двойки на възраст от 20 до 50 години да възпроизведат в лабораторни условия скандал заради проблеми, които по принцип предизвикват разногласия между тях.

Преди това част от доброволците са приели окситоцин чрез спрей, който се впръсква в носа. При останалите е впръскано плацебо – физиологически инертно вещество, което не влияе на организма.

И при двете групи е изследвано съдържанието на кортизона, известен като хормон на стреса. Видеозаписите от поведението им по време на експеримента са анализирани от психолози, които са проследили елементите на позитивното поведение – смях, съгласие, изслушване на партньора, както и на негативното – критика, прекъсване на партньора без да бъде изслушан, стремеж другият да бъде унижен.

„Двойките, които бяха приели окситоцин, показаха значително по-позитивно поведение от тези, които приеха плацебо.” – коментира Беате Дитцен.

Експериментът е показал, че този хормон увеличава продължителността на позитивното поведение. Освен това при доброволците, на които е бил впръскан окситоцин, са установени по-ниски нива на кортизона, отколкото в контролната група." }-->

Коментари