Публикация

Поредно изследване доказва, че спермата на умните мъже е по-качествена

Независимо от начина на живот, спермата на по-умните мъже е по-качествена по отношение на количеството на сперматозоидите, тяхната концентрация и подвижността им...


Спермата на мъжете с висок интелект е с по-добро качество от тази на не толкова интелигентните, показва изследване, публикувано в сп. Intelligence.

В проучването са обобщени данни за 425 американски войници, които през 1985 г. са дали проби от сперма и са преминали тестове за интелигентност. Първоначална цел е била да се проследи как се е отразило на войниците участието във войната във Виетнам.

Двадесет години по-късно обаче анализът на събраната информация е позволил на учените да направят връзка между коефициента на интелигентност и качеството на генетичния материал.
Оказало се е, че независимо от начина на живот, спермата на по-умните мъже е по-качествена по отношение на количеството на сперматозоидите, тяхната концентрация и подвижността им.

Доскоро се смяташе, че връзката между интелекта и качеството на спермата е само косвена – умните хора са по-склонни да изграждат здравословни навици, което се отразява на показателите на физическото им здраве.

Последните изследвания показват, че връзката е пряка, а начинът на живот е по-скоро следствие от генетичните предпоставки. Учените допускат, че по принцип хората със „здрави” гени са надарени не само с интелект, но и с добра физика и естествена склонност към по-здравословен живот.
Може да е в сила и обратната зависимост – интелектуалните проблеми да провокират нарушения в способността за възпроизводство.

„Това, че успяхме да установим статистически значима връзка между интелекта и качеството на спермата, вероятно е показателно за връзката между развитието на главния мозък и на тестисите още докато момчето е в майчината утроба.
Това обяснява връзката между тях в зряла възраст. Не може да се твърди, че решаването на судоку ще подобри качеството на спермата.” – смята ученият от Шефилдския университет Алън Пейси, цитиран от Би Би Си.


Коментари