Публикация

Сдружение за борба с рака на кожата се учредява в Пловдив

„Нашата цел е да научим хората как да се пазят и да ползват разумно слънчевите лъчи." - заяви доц. Румяна Янкова, председател на организационния комитет


Сдружение за борба с рака на кожата учредяват в Пловдив на 10 декември специалисти по дерматология, съобщи доц. Румяна Янкова, председател на организационния комитет и началник на клиниката по кожни заболявания към университетската болница „Свети Георги”.

„През последните години случаите на заболяването растат лавинообразно и обяснението е в засилването на ултравиолетовото лъчение.” – поясни доц. Янкова.
Регистрираните с рак на кожата в пловдивския онкодиспенсер за 2007 година са 7587. През 2006 година болните са били с 315 по-малко.

„Нашата цел е да научим хората как да се пазят и да ползват разумно слънчевите лъчи. Много важен е детският контингент, тъй като е най-уязвим. Вече сме се свързали с фондациите срещу кожния рак в Америка и Европа.” – подчерта председателката на организационния комитет.

Тя напомни, че ултравиолетовите лъчи са опасни и през зимата. Планинарите трябва да знаят, че отразените от снега лъчи могат да причинят изгаряния по лицето, които дори са по-тежки от тези през лятото, поясни доц. Янкова.



Коментари