Публикация

Червей може би крие „лек” срещу наднорменото тегло

Канадски учени смятат, че в кръглите червеи се крие решението на проблемите с килограмите. Откритието може да помогне при разработването на лекарство, което да ускорява изгарянето на мазнините.а


Канадски учени смятат, че в кръглите червеи се крие решението на проблемите с килограмите.

Обикновеният кръгъл червей има способността да преминава в специфичен „икономичен” режим, когато няма какво да яде. Той може радикално да промени метаболизма си, за да оцелее. Всички енергоемки функции се намаляват до минимум с изключение на клетъчното делене.

Мутация при червеите помага за складирането на мазнини в специални клетки, но запасите се изразходват изключително бързо по време на икономичната фаза (мазнини, достатъчни за 6 месеца, се употребяват само за няколко дни). Липсата на ензим, който блокира активността на липазата (храносмилателен ензим, участващ в разграждането на мазнините); предизвиква бързото изгаряне на резервите на червея.

Откритието, публикувано в Nature journal, може да помогне при разработването на лекарство, което да отключва ензима и да ускори изгарянето на мазнините.



Коментари