Публикация

Д-р Цв. Райчева: У нас се прилагат всички методи за лечение на наркоманиите


Лечението на зависимостите в България е на европейско ниво. Самата система през последните години се разви изключително много и сега се прилагат всички възможни методи за справяне със зависимостта към наркотиците.
Това заяви пред health.bg д-р Цвета Райчева, директор на Националния център по наркомании.

В цялата страна е създадена мрежа от програми за заместващо и поддържащо лечение (с метадон и субститол); в които са включени над 4 хиляди пациенти. Обучени са голям брой специалисти.

„Досега нашата помощ търсеха основно хора, употребяващи опиати. Но картината и в Европа, и в България се променя. Към нас вече се обръщат хора, използващи амфетамини, кокаин, канабис. При тях основните ефективни подходи засега са свързани с психотерапевтични интервенции.” – поясни д-р Райчева.

Основните трудности, свързани с лечението на зависимостите у нас, са недостатъчният брой на местата в държавните и общинските програми за заместващо и поддържащо лечение, слабо развитата система от програми за лечение без лекарства, съществуващите отрицателни нагласи към хората, зависими от наркотици, както и недостатъчно развитите програми за лечение на неопиатни зависимости.

Според статистика на Националния фокусен център по наркомании, между 20 и 30 хиляди души у нас са употребявали хероин, като над 1/3 от тях никога не са опитвали да се излекуват.



Коментари