Публикация

Редовното измерване на кръвното показва рисковете за сърцето

24-часовото наблюдение на кръвното при пациенти с вече установени проблеми може да покаже увеличения риск и да се вземат навременни мерки.


Обичайният начин на измерване на кръвното в лекарския кабинет не може да предскаже бъдещи сърдечни проблеми.

Хората, които страдат от резистентна хипертония (високо кръвно налягане, което не се влияе от лекарства), трябва да го мерят няколко пъти на ден, за да представят по-точни данни на лекаря.

Американски учени са изследвали 556 пациенти с резистентна хипертония за период от около 5 години, за да открият кой метод за измерване на кръвното дава по-достоверни данни.

Резултатите показват, че измерването на кръвното от време на време или на контролните прегледи при личния лекар не дава нужната информация за бъдещи проблеми със сърцето.

24-часовото наблюдение при пациенти с вече установени проблеми може да покаже увеличения риск и да се вземат навременни мерки. Данните от нощното измерване са по-надеждни от дневните, защото кръвното през нощта показва по-точна информация за кардиологичните рискове.

Проучването, публикувано в Archives of Internal Medicine, е принос за повишаване на ефективността при проследяването на кардиологичните заболявания.



Коментари