Публикация

Д-р Н. Шарков: Да се промени статутът на зъболекарите с тясна специалност

Българският зъболекарски съюз се надява през 2009 година да бъде приета национална програма за детското дентално здраве, за която да се отпуснат целеви средства...


Държавата трябва да промени политиката си по отношение на денталните лекари, иначе има реална опасност след 10-15 г. у нас да няма дентални медици с тясна специалност.
Това заяви пред Хелт медия д-р Николай Шарков, председател на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз.

Той поясни, че специализацията на зъболекарите е много скъпа, а те я заплащат с лични средства. От друга страна, специализацията не им носи никакви предимства пред колеги им.

Освен това, Българският зъболекарски съюз се надява през 2009 г. да бъде приета национална програма за детското дентално здраве, за която да се отпуснат целеви средства от Министерството на здравеопазването.

По думите на д-р Шарков, през следващата година няма да има изненади нито в положителна, нито в отрицателна посока по отношение на стоматологичната помощ. Пакетите и за деца, и за възрастни ще се запазят в досегашния си вид.

Според него, основна причина за лошото състояние на денталното здраве у нас е липсата на хигиенни и здравни навици в голяма част от хората. Едва на второ място са несъвършенствата в здравната система.

„Не може в едно общество в ХХІ в. само 36% от хората да си купуват паста за зъби, а само 33 на сто да си купуват четки за зъби. Тази статистика е красноречива и съответните негативни резултати са налице. За съжаление, много малка част от хората се грижат за здравето си сериозно, а още по-малко за здравето на зъбите и венците си.” – коментира д-р Шарков.

Той допълни, че в Европа не всички осигурителни институции поемат услуги в областта на денталната медицина, докато у нас те присъстват в пакета на НЗОК.



Коментари