Публикация

Д-р Маджаров: Сегашната управа на БЛС има право да свика само изборен събор

Cлед обявения бойкот на предстоящия извънреден събор от 23 колегии в страната, няма да бъде събран изискваният от устава брой делегати и ръководството ще се опита да фалшифицира кворума...


Сегашното ръководство на БЛС има правомощия да свика само отчетно-изборен събор, но не извънреден, затова предстоящият форум на съсловната организация е незаконен.

Това заяви днес на пресконференция председателят на столичната колегия на Българския лекарски съюз д-р Методи Маджаров.

Той поясни, че според устава на организацията, управителният съвет, чийто мандат изтече през април, е можел да изпълнява функциите си до август. След това има право единствено да насрочи избор на ново ръководство.

Д-р Маджаров определи като несъстоятелен аргумента, че е необходим извънреден събор, за да се даде на ръководството мандат за подписване на рамков договор в здравеопазването.

„Може да се даде мандат, само ако са водени преговори за рамков договор. Няма договор, по който да се произнесе съборът, има само предложение на БЛС, което не обвързва никого.” – допълни председателят на столичната колегия.

Той прогнозира, че сегашното ръководство на съюза ще се опита да премахне изискването за мандатност в устава, според което никой не може да бъде избиран на определен ръководен пост повече от два поредни пъти.

Според д-р Маджаров, след обявения бойкот на предстоящия събор от 23 колегии в страната, няма да бъде събран изискваният от устава брой делегати и ръководството ще се опита да фалшифицира кворума.
За да не бъдат отчетени като участници, делегатите, бойкотиращи събранието, предварително са заявили позицията си в писмен вид.

Председателят на столичната колегия подчерта, че при създадените обстоятелства министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев е длъжен да спази закона и да свика отчетно-изборен събор на БЛС.
Той коментира, че обвиненията за политическа намеса в работата на съсловната организация са несъстоятелни, защото министърът не може да избере председател и ръководство на организацията, нито да определи делегатите – неговата роля е единствено да свика форума.

Д-р Маджаров призна ,че идеята за промяна в Закона за съсловните организации, даваща право на министъра да свиква събор, е била предложена от ръководството на софийската колегия.

По думите му, фактът, че промяната е приета единодушно от управляващите и опозицията в парламента, показва, че мярката е необходима и не служи на нечии политически интереси.

„Не смятам, че е грешка, че сме се обърнали към министъра и към депутати, за да помогнат да излезем от това положение. Все пак от действията на д-р Кехайов излезе нещо положително - колегиите в страната се обединиха в подкрепа на законността и за първи път управляващите и опозицията гласуваха по един и същи начин.” – аргументира се д-р Маджаров.Коментари